index Zee-ezel
index etymologie
10 kerstige Zee-ezels


Waarom heet de cranberry ‘cranberry’?


cranberry (foto: Wikipedia)

cranberry 
foto’s: Wikipedia 

De cranberry is een dwergstruikje met grote, rode bessen (de bekende cranberry’s), dat van nature in Noord-Amerika groeit. Het woord cranberry komt ook uit het Amerikaans-Engels. De Amerikanen hebben dit woord weer ontleend aan het Duitse woord Kränbeere (of Kranbeere). In Noord-Duitsland was dit een van de namen van de kleine veenbes (Vaccinium oxycoccos) en de Europese immigranten in Noord-Amerika gingen een verengelste vorm van deze naam gebruiken voor de cranberry (Vaccinium macrocarpon). Het woorddeel -beere veranderde in -berry, het gewone Engelse woord voor ‘bes’.

kleine veenbes (foto: Wikipedia)

 Kranbeere (kleine veenbes)
 Met een beetje fantasie zie je er kraanvogelkoppen in.

kraanvogel (foto: Wikipedia)

Het Duitse woord Kranbeere is een samenstelling van Kran ‘kraanvogel’ en Beere ‘bes’. Waaraan de Kranbeere zijn naam te danken heeft, is onzeker. Het kan zijn dat de vorm van de bloem deed denken aan de kop van de kraanvogel (denk aan de plantennaam reigersbek), het kan ook zijn dat hij zo heet omdat kraanvogels de bessen aten (denk aan de naam lijsterbes). Kraanvogels eten van alles en nog wat, ook bessen, en de kleine veenbes is een plant die groeit in hoogveengebieden en natte heidevelden, de natuurlijke habitat van de kraanvogel.

 
 

Referenties
Etymologisch woordenboek van het Nederlands (EWN), deel A-E. Zie cranberry.
Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Zie cranberry (artikel gepubliceerd in 2001).Etymologiebank: naar het lemma cranberry op Etymologiebank.nl.
Zee-ezel 866: waarom heet de kraanvogel ‘kraanvogel’.
Zee-ezel 915: is kraan ‘hijskraan’ ouder dan kraan ‘kraanvogel’?
Naar alle vragen aan Zee-ezel.


Geplaatst op 8 januari 2013, gewijzigd op 12 februari 2013.

© Zee-ezel 2013