index Zee-ezel
index etymologieHoe komen we aan het woord schwalbe?Schwalbe komt uit het Duits. We hebben het in de jaren negentig overgenomen. Uit de volgende regels blijkt wat een schwalbe is:

De Duitse voetbalbond heeft middenvelder Andreas Möller van Borussia Dortmund voor twee wedstrijden geschorst en een boete van 10.000 mark gegeven wegens een duik in het strafschopgebied van Karslruhe die Borussia een strafschop en een doelpunt opleverde. Borussia won door de ‘schwalbe’ van Möller de wedstrijd tegen Karlsruhe met 2-1.
(21-04-1995, Leidsch Dagblad)

Bij een schwalbe doet een voetballer net of hij in het strafschopgebied door zijn tegenstander is gevloerd, in de hoop dat de scheidsrechter een strafschop geeft. Het Duitse woord Schwalbe (met een hoofdletter, want in het Duits schrijf je alle zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter) betekent ‘zwaluw’. De speler maakt een zweefduik en zweeft eventjes als een vogeltje door de lucht. Waarom hebben de Duitsers voor een zwaluw gekozen? Misschien omdat die soms laag over de grond vliegt. Maar waarschijnlijker is dat ze ‘Schwalbe’ gewoon goed vonden klinken.

Schwalbe is al snel in het Nederlands ingeburgerd. Daarom schrijven we het met een kleine letter. Er kwam ook een woord voor een voetballer die vaak schwalbes maakt: schwalbekoning. Er zijn ook Nederlandse schwalbekoningen. We noemen geen namen!Zee-ezel: wat is een eretreffer?
Zee-ezel: wat is een rookie?
Naar alle vragen aan Zee-ezel.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 21 juni 2010.

© Surfspin 2010