index Zee-ezel
index etymologieIn de VPRO Gids staat een krantenadvertentie van 20 maart 1926. Het is een advertentie over de opening van De Bijenkorf in Den Haag. Dit warenhuis had de eerste roltrap van ons land.

Maar is het woord roltrap niet ouder dan de eerste roltrap van Nederland?De roltrap is een Amerikaanse uitvinding. Kort voor 1900 werden de eerste roltrappen gebouwd. Nederlanders hadden in het buitenland dus al met dit hypermoderne ding kennis kunnen maken. In het Rotterdamsch nieuwsblad van 17 oktober 1904 staat een stukje over de moderniteiten van New York. Daaruit komt deze zin:

Naast den toren is een waterrutschbaan; met een roltrap, gedreven door een electrische motor, gaat men naar boven en komt op een platform, waar bootjes gereedstaan.

Toen ruim 20 jaar later bij ons de eerste roltrap ging rollen, was het woord roltrap nog helemaal niet zo bekend. Daarom had De Bijenkorf in de advertentie achter ‘roltrap’ tussen haakjes voor alle duidelijkheid de Franse naam gezet: escalier roulant. Dat betekent letterlijk ‘rollende trap’. Die eerste roltrap was trouwens een enorme publiekstrekker. Mensen gingen er speciaal voor naar Den Haag!


Literatuur:
Ewoud Sanders, NRC Woordhoek, 27-01-2008.Zee-ezel: hoe oud is het woord rolkoffer?
Naar alle vragen aan Zee-ezel.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 21 juni 2010.

© Surfspin 2010