index Zee-ezel
index etymologie


Hoe oud is het woord rolkoffer (trolley)?


advertentie Nieuwsblad v.h. Noorden, 11-12-1969

Een rolkoffer is een reiskoffer op wieltjes, voorzien van een uitschuifbaar handvat. Rolkoffers zijn vooral op vliegvelden veel te zien. Het woorddeel rol- in rolkoffer is de stam van rollen, net als in rolstoel.

De oudste vermelding van het woord rolkoffer ‘trolley’ die ik heb kunnen vinden, is een krantenartikel uit 1997.¹ Er zijn vast wel oudere vermeldingen te vinden, maar die zullen niet véél ouder zijn. Tenminste, niet voor rolkoffer in de betekenis ‘trolley’.

Je komt het woord rolkoffer heel af en toe in oude kranten tegen.² Daarmee bedoelde men een kokervormige koffer om een rol in te bewaren. In dat geval is rol- niet de stam van rollen, maar het zelfstandig naamwoord rol.


1 De Volkskrant, 19-04-1997: “De meest recente aanwinst is een rolkoffer uit China.”
2 Opregte Haarlemsche Courant, 13-09-1828: “De Goederen, welke de Leerlingen in het Kollegie moeten medebrengen, zijn acht Hembden, acht Zakdoeken, acht paar Kousen, twee Zwarte Halsdoeken, twee paar Bedlakens, zes Servetten, zes Handdoeken, drie Slaapmutsen, drie paar Schoenen, een Zilveren Lepel, Vork en Beker, een Mes, een Lessenaar en een Rolkoffer.”Algemeen Nederlands Woordenboek: naar het lemma trolley.
Naar alle vragen aan Zee-ezel.


Geplaatst op 3 juli 2012, het laatst gewijzigd op 26 oktober 2013.

© Surfspin 2012-2013