index Zee-ezel
index etymologieWaar komt het woord knäckebröd vandaan?


advertentie Verkade

Knäckebröd is hard, plat brood, dat heel lang goed blijft, net als beschuit. Oorspronkelijk komt het uit Zweden. Wij spellen het woord ook ‘op zijn Zweeds’, namelijk met een ä en een ö: knäckebröd. Dat betekent letterlijk ‘knakbrood’, naar het geluid dat je hoort als je het breekt of erin bijt.


Nederlandse schrijvers die in de 19e eeuw door Scandinavië toerden, hadden al over het knäckebröd bericht. Maar in Nederland werd het niet gegeten. Dat zou pas echt veranderen in de jaren vijftig van de 20e eeuw, toen de fabriek van Verkade knäckebröd ging bakken.

Was knäckebröd voor die tijd hier echt helemaal onbekend?

Nee, want uit een artikel uit de Nieuwe Leidsche Courant van 19 december 1937 blijkt dat er toen al knäckebröd werd verkocht in reformwinkels:

Ook in den zoogenaamde reform huizen, die gesticht zijn met de bedoeling, principieel slechts volwaardige voedingsmiddelen aan den man te brengen, verkoopt men dit brood [volkorenbrood] en tevens het oude, typisch Zweedse knäckebröd, dat eveneens smakelijk is en zeer voedzaam.Zee-ezel: waarom heet een knapzak ‘knapzak’?
Zee-ezel: wat is goed: smörrebröd of smørrebrød?
Naar alle vragen aan Zee-ezel.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 8 februari 2012.

© Surfspin 2012