index Zee-ezel
index etymologie


Is het guppie of guppy?


guppy (foto: Wikipedia)

In de 19e eeuw ontdekte dominee Robert Guppy in Trinidad (een eiland in de Caraïbische Zee) een bijzonder visje. Hij stuurde het op naar het British Museum in Londen, waar men het visje een wetenschappelijke naam gaf: Girardinus guppii ‘Girardinus van Gyppy’. De gewone Engelse naam werd guppy: de achternaam van de dominee, maar dan met een kleine letter.

Het guppy werd een populair aquariumvisje, ook in Nederland. We hebben de Engelse naam overgenomen, inclusief de Engelse spelling. Je schrijft het woord dus met een y:

guppy

Guppy spreek je uit als /guppie/. Veel mensen denken dat de klank /ie/ het verkleiningsachtervoegsel -ie is, dat zit in woorden als koekie en snoepie, en daarom schrijven ze guppy als guppie. En zo kon er een nieuw Nederlands woord ontstaan, want als je dit zogenaamde verkleiningsachtervoegsel weghaalt, krijg je gup, meervoud guppen.

 

Referenties
Etymologisch woordenboek van het Nederlands (EWN), deel F-Ka. Zie gup.
Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Zie guppy (artikel gepubliceerd in 2001).Zee-ezel 201: hoe spel je het meervoud van hobby (en guppy)?
Zee-ezel 254: hoe spel je het verkleinwoord van baby (en guppy)?
Zee-ezel 390: puppy of pupje?
Zee-ezel 412: gympies of gympy’s?
Zee-ezel 427: cookie of cooky?
Naar alle vragen aan Zee-ezel.


Geplaatst op 25 november 2011, gewijzigd op 11 augustus 2014.

© Zee-ezel 2011-2014