home Surfspin
index Zee-ezel

Beste Zee-ezel…
De regering doet een appèl op iedereen hieraan een bijdrage te leveren. Een appèl om in deze moeilijke periode met elkaar te bouwen aan een sterkere samenleving en een sterkere economie, in de beste tradities van ons land.
(Uit de Troonrede van 2011)

Is het appel, appèl of appél?

 

De Troonrede wordt geschreven door de regering en voorgelezen door de koningin.
(Er wordt gezegd dat koningin Beatrix soms een komma of punt verandert, en wie weet ook wel eens een accentteken…)

In de Troonrede wordt appèl geschreven met een streepje naar links. Maar volgens het Groene Boekje is het appel, zonder streepje, zoals je ook rappel zonder accent schrijft. De woorden appel (‘oproep’) en rappel (‘herinnering’) komen uit het Frans. Ze worden geschreven zonder accentteken. De spelling appèl zou je dus nep-Frans kunnen noemen.

Ministers in functie horen te spellen volgens het Groene Boekje. De minister-president had dus eigenlijk appel moeten schrijven. Als hij bang was dat de koningin bij het voorlezen van het woord appel de klemtoon per ongeluk op de eerste lettergreep zou leggen en de mensen in de Ridderzaal zouden denken dat ze het over een zure appel had, had hij een klemtoonteken op de e kunnen zetten:

appel  /  appélDe regering doet een appel op iedereen hieraan een bijdrage te leveren.
De regering doet een appél op iedereen hieraan een bijdrage te leveren.Taalunieversum: naar het advies van Taaladvies.net.
Surfspin: naar alle vragen aan drs. Zee-ezel.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 23 september 2011, gewijzigd op 13 juli 2013.

© Surfspin 2011-2013