home Surfspin
index Zee-ezel
index etymologie

Beste Zee-ezel…


Wat is een hooligan?

 

Een hooligan is een relschopper.

Hooligans zijn jongemannen. Ze zijn luidruchtig, vernielzuchtig en gewelddadig. Groepen hooligans raken vaak slaags met de politie.


Het woord hooligan komt uit het Engels. De eerste maal dat het in een Engelse krant verscheen, was in 1898.* Het woord werd al snel populair. De herkomst van hooligan is onzeker. Het zou zijn afgeleid van de Ierse achternaam Hooligan (Houlihan).


Al heel snel dook het woord hooligan in Nederlandse kranten op:

… het werk van Hooligans …
(Leidsch Dagblad, 01-06-1901)

De Engelschen komen nu wel tot de waarheid over Zuid-Afrika, maar de Jingo’s en de Hooligan’s (het gepeupel) staan nog in den weg van den vrede.
(Leidsch Dagblad, 24-12-1901)

Zoo is een Londensch fabrikantszoon … door een troep jonge straatroovers (hooligans) aangevallen, beroofd en zoo deerlijk gewond, dat hij Zaterdag in het ziekenhuis overleed.
(Het nieuws van den dag, 11-06-1902)

Ook hier te Petersburg heeft de politie Donderdag, en ook Woensdag reeds, het hooligan-gepeupel (de “lompenkerels” uit de achterbuurten) georganiseerd om tegen de betoogers met roode vlaggen op te treden.
(Leeuwarder Courant, 04-11-1905)

De echte “hooligan”, de gevaarlijke straatschuimer, ontbreekt niet [op de Epsom Summer Meeting bij Londen].
(Leeuwarder Courant, 14-06-1906)


Pas vele tientallen jaren later zou het woord hooligan gemeengoed worden en de woordenboeken halen. ‘Dankzij’ de voetbalhooligans.


* ‘The word first appears in print in daily newspaper police-court reports in the summer of 1898.’ (Oxford English Dictionary).Naar alle vragen aan Zee-ezel.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 12 augustus 2011, gewijzigd op 29 augustus 2011.

© Surfspin 2011