index Zee-ezel
index etymologieWaarom heet de vroedmeesterpad ‘vroedmeesterpad’?


vroedmeesterpad (foto: Wikipedia)

Een verloskundige is iemand die helpt bij bevallingen. Een vrouwelijke verloskundige wordt ook wel vroedvrouw genoemd. Een mannelijke verloskundige heette vroeger vroedmeester.

Het woord vroedmeester is bewaard in de samenstelling vroedmeesterpad. De vroedmeesterpad is een paddensoort die ook in Nederland voorkomt. Van nature alleen in Zuid-Limburg, maar omdat er vroedmeesterpadden zijn losgelaten in tuinvijvers, komt hij nu ook voor in steden als Amersfoort en Den Haag. De vroedmeesterpad is een klein padje; hij wordt maar ongeveer 5 centimeter groot. Je kunt hem o.a. herkennen aan zijn verticale pupil (de gewone pad heeft een horizontale pupil). De mannetjes maken een opvallend fluitend geluid. Vooral op zwoele zomeravonden zijn ze erg luidruchtig. Er zijn mensen die er niet van kunnen slapen!

—  Waarom heet de vroedmeesterpad ‘vroedmeesterpad’?

Nadat het vrouwtje van de vroedmeesterpad haar eitjes heeft gelegd, neemt het mannetje de eisnoeren tussen zijn achterpoten. Wekenlang sjouwt hij met de eitjes rond. Ten slotte deponeert hij ze in een plasje of een poel. In het water komen de eitjes snel uit. Uit de eitjes komen larven (‘kikkervisjes’), die nog een gedaanteverwisseling moeten doormaken voordat ze veranderen in kleine padjes.

Vanwege deze opvallende vorm van broedzorg heeft men deze pad ‘vroedmeesterpad’ genoemd.

 

SchoolTV: vroedmeesterpad; pa zorgt voor de kinderen (clip van 2:23 minuten).
Op de website van Stichting RAVON vind je info over de vroedmeesterpad in Nederland.
Zee-ezel: waarom heet de kikker ‘kikker’?
Zee-ezel: welke namen zijn er voor het kikkervisje?
Zee-ezel wat betekent dril in kikkerdril?
Naar alle vragen aan Zee-ezel.


Geplaatst op 12 januari 2011.

© Surfspin 2011