Geachte drs. Zee-ezel …

 

Wat was de tekst van het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal?

 

Op 11 december 2010 werd de zevende aflevering van het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal uitgezonden op tv. Het dictee werd afgenomen in de statige zaal van de Eerste Kamer in Den Haag. 59 dicteetijgers uit groep 8 deden mee.

De tekst van het dictee was geschreven door Mirjam Oldenhave, de schrijfster van de boeken over Mees Kees. Ze had drie lange, lastige zinnen uit haar pen geperst. Dit was haar tekst:

 
Mug

Irritante insecten kun je bestrijden met chemische insecticiden, of doodslaan met een opgerolde krant, maar je kunt ze gek genoeg ook juist aanschaffen, las ik in de Kidsweek.

Een zespotige, van op afstand bestuurbare robotmug, de zogeheten Flexbug, maakt extreem realistische zoemgeluiden en kan echt vliegen, zonder te pletter te slaan tegen allerlei obstakels, dankzij ingenieuze geluids-, bewegings- en lichtsensoren.

Als je hysterisch wordt van het gezoem om je hoofd moet je als de wiedeweerga het aan-uitknopje zoeken, of je wacht totdat hij zijn accuutje heeft leeggevlogen - of je schakelt hem definitief uit met eerdergenoemde opgerolde krant.

 

Het gemiddelde was 7 fouten. 8 kinderen hadden maar 3 fouten. Marijn Versteegen van de Lorentzschool in Leiden had er 2. De winnaar, met maar 1 fout, was Luuk Smarius van de 6e Montessorischool Anne Frank in Amsterdam. Hij had alleen accuutje niet goed.


Hier vind je de website van het Groot Kinderdictee 2010.
Surfspin: Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal, editie 2011.
Surfspin: naar alle vragen aan drs. Zee-ezel.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 11 december 2010.

© Surfspin 2010