index Zee-ezel
index etymologieWat betekent het woord popiejopie en waar komt het vandaan?


Popie Jopie


In 1985 kwam paus Johannes Paulus II naar Nederland. De katholieke kerk verwachtte problemen, want veel Nederlanders vonden de paus te conservatief. Voorafgaand aan het pausbezoek begon het veelbekeken tv-programma Pisa met een wekelijkse satire, waarin ‘de paus’ zogenaamd alvast bezoekjes bracht aan ons land om zijn populariteit wat op te krikken. Een charmeoffensief.

Dit tv-personage heette niet gewoon paus Johannes Paulus, maar Popie Jopie. Joop is een vorm van Johannes en Jopie is natuurlijk weer een vorm van Joop. Popie is dubbelzinnig: de naam verwijst zowel naar het Engelse woord pope ‘paus’ als naar populair.

De naam van het tv-personage, Popie Jopie, is een eigennaam. Eigennamen schrijf je met een hoofdletter. Maar al snel werd de naam ook gebruikt voor iemand die zich populair gedroeg. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat Gijs een popiejopie is, of dat Daan en Lex de popiejopies van de klas zijn. Zoals je ziet schrijf je popiejopie met kleine letters, want het is het geen eigennaam meer, maar een soortnaam. En je schrijft popiejopie aan elkaar, omdat het een bijna-reduplicatie is, net als boogiewoogie en walkietalkie.

Popiejopie kan een wat negatieve betekenis hebben. Het wordt namelijk vaak gebruikt voor iemand die overdreven zijn best doet om bij anderen in de smaak te vallen. Net als Popie Jopie uit Pisa.Naar alle vragen aan Zee-ezel.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 18 oktober 2010, gewijzigd op 28 oktober.

© Surfspin 2010