Het telt zich op
Parlementair redacteur Ron Fresen berichtte in het NOS Journaal van 20 januari over het Kamerdebat met minister Van der Steur over de patholoog-anatoom George Maat. Voor de derde keer in tien maanden moest hij door het stof.
“Ron, het is niet de eerste keer, een kwestie rond deze minister, zijn er geen Kamerleden die zeggen: het is genoeg nu?” wilde Rob Trip weten.
RF: “Ja, die Kamerleden zijn er zeker. De PVV. En de SP heeft zojuist aangekondigd dat zij met een motie van wantrouwen komen. Die zeggen: het telt zich op bij deze minister, hij moet maar weg.”Het telt zich op
Op het internet levert "het telt zich op" slechts een paar hits op, o.a. deze: Het telt zich op bij de antropogene uitstoot die er al is. Doet denken aan it adds up, maar dan verwacht je zoiets als het telt op, niet iets met zich optellen.In hetzelfde journaal ging het over het onderzoek naar het lek in de zogenaamde commissie stiekem. Een speciale commissie had het lek niet boven water kunnen krijgen. Carola Schouten (ChristenUnie), de voorzitter van deze onderzoekscommissie, was kort, helder en overtuigend: “We hebben echt binnen de mogelijkheden die we hadden het maximale gedaan om die waarheid wel te achterhalen en we betreuren dat het niet gelukt is.” Ron Fresen: “Het was trouwens wel voorspelbaar dat het zo zou gaan als vandaag, want toen de zaak opkwam, toen meldden wij al dat het openbaar ministerie geen smoking gun had gevonden, en deze commissie, met beperkte bevoegdheden, ja daar kon je ook niet veel van verwachten dus.”
“Wat doet dit met het aanzien van het parlement?” vroeg Trip.
RF: “Dit is schadelijk voor de politiek [ ], want het beeld is nu toch: als wij iets doen, dan worden we aangepakt, en als zij iets doen, dan houden ze elkaar de hand boven het hoofd.”Wat bij veel kijkers zal zijn beklijfd, is: ze houden elkaar de hand boven het hoofd. Het creëert een beeld dat in tegenspraak is met de constatering dat de onderzoekscommissie haar uiterste best heeft gedaan. Dus wél een paar fractievoorzitters die gelekt hebben en dat niet hebben willen bekennen, maar géén Tweede Kamerleden die elkaar collectief de hand boven het hoofd hebben gehouden, géén doofpot. Waarom dan toch een valse beeldvorming in de hand werken?
Naschrift
Uit het interview met Carola Schouten in het AD van 23 juli:
“We wisten van tevoren dat we niet de populariteitsprijs zouden krijgen met deze commissie. Hoe verder we kwamen, des te meer kanten je van de zaak gaat zien. Dat maakt het ook complexer een of meer personen aan te kunnen wijzen. Maar als je de conclusie presenteert, krijg je alles over je heen. De suggestie dat we iets hebben toegedekt, heeft me wel geraakt. Ik was niet uit het veld geslagen, maar ik voelde me in zekere zin aangetast in mijn integriteit, dat was zwaar. Die stortvloed op social media had ik al ingecalculeerd, maar ik kreeg ook e-mails en persoonlijke reacties. Dat idee: in Den Haag houdt iedereen elkaar de hand boven het hoofd. Ik had toch maar mooi mijn collegas uit de wind gehouden, zeiden mensen tegen me.”
Zee-ezel 1457: het telt op.
Zee-ezel 1522: de kiezer als verongelijkt kind en de politicus als opportunist.
Naar alle vragen aan Zee-ezel.
Geplaatst op 25 januari 2016, het laatst gewijzigd op 9 augustus 2016.
© Zee-ezel 2016