index Zee-ezel
index etymologie


Waarom heet guichelheil ‘guichelheil’?


In ons land komen verschillende soorten guichelheil voor. Het bekendst is de ondersoort rood guichelheil (Anagallis arvensis subsp. arvensis). Dat is een klein plantje met rode bloempjes. Het is een zogenaamd akkeronkruid. Je kunt het vinden op open grond: in wegbermen, akkerranden, moestuinen en in de duinen. Het is helemaal niet zeldzaam.

Vroeger werden veel planten gebruikt als geneesmiddel. Niet alleen door kruidenvrouwtjes en kwakzalvers, maar ook door artsen en apothekers. Ook guichelheil was een artsenijkruid. Je kunt het zien aan -heil: iets dat heilzaam (gezond, geneeskrachtig) is, dat heelt (geneest).

Rood guichelheil (foto: Wikipedia)

Het woord guichel betekende ‘gekte, dolheid’. Guichelheil werd onder andere gebruikt tegen hondsdolheid en hallucinaties. Een ander woord voor guichelheil was geckenheil. Nu zouden we guichelheil netjes een antipsychoticum noemen.

 

Literatuur:
Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Zie guichelheil en guichel (artikelen gepubliceerd in 1895).FLORON: naar rood guichelheil in de Verspreidingsatlas Planten.
Zee-ezel: wat betekent de plantnaam cranberry?
Zee-ezel: wat betekent de plantnaam dotterbloem?
Zee-ezel: wat betekent de plantnaam hoefblad?
Zee-ezel: wat betekent de plantnaam speenkruid?
Naar alle vragen aan Zee-ezel.


Geplaatst op 26 augustus 2010.

© Surfspin 2010