index Zee-ezel
index etymologie


Wat betekent het woord tanig?


Vroeger werden zeilen en visnetten getaand (gekookt in taan) om te voorkomen dat ze gingen schimmelen of rotten. Taan is een bruingeel aftreksel van gemalen eikenschors. Het bijvoeglijk naamwoord tanig is afgeleid van taan. Tanig heeft in de meeste woordenboeken maar één betekenis, namelijk ‘taankleurig’ (gelig, bruingeel). Het wordt gezegd van de kleur van de huid, met name van het gezicht. Iemand met een tanig gezicht heeft een zongebruinde huid.

Tanen is uit de tijd en veel mensen weten niet waar het woord tanig vandaan komt en wat het eigenlijk betekent. De oorspronkelijke betekenis is zoals dat heet verbleekt. Daardoor heeft tanig makkelijker een nieuwe, tweede betekenis kunnen krijgen, zoals blijkt uit deze twee citaten:

… omdat de Berberman van nature klein en tanig is gebouwd.¹

Hij is intimiderend hip gekleed, heeft een tanig gestel, en een intense blik.²

Hier slaat tanig niet op de kleur van de huid, maar op de lichaamsbouw. In de laatste editie van Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands is de nieuwe betekenis opgenomen als ‘mager en gespierd’.³


1 Mohammed Benzakour in de NRC van 26-05-2007.
2 Joris Luyendijk in de NRC van 19-06-2010.
3 Theo de Boer (red.), Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands, 5e editie 2013.Zee-ezel: wat is het antoniem van gedrongen?
Naar alle vragen aan Zee-ezel.


Geplaatst op 26 augustus 2010, het laatst gewijzigd op 11 april 2013.

© Surfspin 2010-2013