index Zee-ezel
index etymologie
Is het de of het dark horse?
Op www.oxforddictionaries.com wordt dark horse aldus gedefinieerd:
a candidate or competitor about whom little is known but who unexpectedly wins or succeeds:
a Gloucester side that could be a dark horse for the title
Dark horse komt uit de harddraverij. Een dark horse is een renpaard waarvan weinig bekend is (vandaar dark, d.w.z. waarover men in het duister tast) en dat best eens een goede race zou kunnen lopen. De Dikke Van Dale beschouwt dark horse als een synoniem van outsider. Behalve voor een paard kun je het ook gebruiken voor een persoon (bijv. een sporter) of een groep (bijv. een sportploeg).
Volgens Van Dale is dark horse een mannelijk de-woord, volgens het Groene Boekje een het-woord. In krantenartikelen wordt zowel de als het gebruikt.
de dark horse / het dark horse
meervoud: dark horses
Dat het een de-woord is, is niet verwonderlijk, aangezien de meeste Engelse leenwoorden de-woorden zijn: the dark horse wordt de dark horse. Dat het een het-woord is, zal vanwege het paard zijn. Ons woord ros is overigens ook een het-woord: the dark horse het donkere ros.
Tot slot nog wat krantencitaten met dark horse:
[De tennisser] Dr. Landmann, de „dark horse” in den Davis Cupstrijd tusschen Engeland en Duitschland, die heden te Londen aanvangt.
(24-04-1930, De Telegraaf)zij komt tegen de speelster die men in het dames-enkelspel als de „dark horse” beschouwt: miss Jacobs, de ietwat te zware en daardoor niet vlugge Amerikaansche.
(28-06-1931, Algemeen Handelsblad)Het [waterpolo]team is ingedeeld bij België, en Uruguay en de Vereenigde Staten, landen waarvan wij niet behoeven te verliezen, al wordt de Amerikaansche ploeg het „dark horse” in deze competitie genoemd.
(06-08-1936, De Sumatra post)De fraaie volbloedmerrie „Easter Surprise”, de favoriet in de 36e Derby (foto boven) en de „Dark Horse” in het veld, „Hight Hat” (onderste foto).
(06-06-1964, De Telegraaf)Gerda Kraan, de veeljarige kampioene op de 800 meter, die ditmaal niet als de zekere favoriete aan de start komt, maar het „dark horse” in het loopstersveld kan worden genoemd.
(13-08-1965, De Telegraaf)Een zeer open en boeiend kampioenschap, waarin [het renpaard] Monty Buitenzorg als favoriet mag worden beschouwd vóór Ovatio en het „dark horse” Ossian.
(27-08-1982, De Telegraaf)
Naar alle vragen aan Zee-ezel.
Geplaatst op 3 februari 2014, gewijzigd op 4 februari 2014.
© Surfspin 2014