home > geschiedenis > tijd van regenten en vorsten
home > techniek


portret van Stevin

   Simon Stevin

   Bruggeling wordt vernufteling


Simon Stevin leefde van 1548 tot 1620. Hij was een van de grootste geleerden van zijn tijd. Simon was ingenieur, maar zelf zou hij zich ‘vernufteling’ hebben genoemd. Hij gebruikte namelijk het liefst Nederlandse in plaats van Latijnse woorden, bijvoorbeeld wisconst (wiskunde) in plaats van mathematica.


Vlaming in Holland
Simon Stevin kwam uit de Vlaamse stad Brugge. Net als veel andere Vlamingen vluchtte hij tijdens de Tachtigjarige Oorlog naar Holland. Hij ging wiskunde studeren aan de Leidse universiteit en werd later leraar en raadgever van prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje. Maurits was stadhouder en opperbevelhebber van het leger. Hij kon Simon bij de oorlog tegen de Spanjaarden goed gebruiken, want die wist precies hoe je de sterkste verdedigingswerken moest bouwen. Simon ontwierp een heel stelsel van sluizen en watergangen, waarmee uitgestrekte stukken land onder water konden worden gezet. Zo’n verdedigingsstelsel noem je een waterlinie.

zeilwagen in actie

de eerste tocht met de zeilwagen
gravure van Willem van Swanenburgh

Wie had gelijk?
Behalve met waterbouwkunde en taal hield Stevin zich ook bezig met wiskunde en natuurkunde. Volgens een theorie van Aristoteles (een Griekse wijsgeer die leefde omstreeks 350 voor Christus) valt een zwaar voorwerp sneller dan een licht voorwerp. Dat zullen we nog wel eens zien! zal Stevin hebben gedacht. Samen met de vader van Hugo de Groot beklom hij de toren van de Nieuwe Kerk van Delft om een valproef te doen. Ze lieten twee loden kogels – een lichte en een zware – tegelijk van de toren vallen. Welke kogel raakte de grond als eerste, denk je?*


Zeilboot op wielen
Simon Stevin deed ook allerlei vernuftige uitvindingen. Zijn beroemdste uitvinding is de zeilwagen. Dat was een zeilboot op wielen. In 1601 reed hij voor het eerst met de zeilwagen over het strand, helemaal van Scheveningen naar Petten. Aan boord waren de prinsen Maurits en Frederik Hendrik en de beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot.


En o ja, er is nog een spannende toepassing van Simon Stevin die je zelfs in je rekenboekje kunt vinden. Dat is de decimale breuk.


* Op het internet kun je met de zoekwoorden ‘Stevin’, ‘valproef’ en ‘Delft’ het antwoord zo vinden.Surfspin: hier vind je informatie over Christiaan Huygens, de ontdekker van Titan en de ring van Saturnus.
Surfspin: hier vind je informatie over Antoni van Leeuwenhoek, de ontdekker van de bacterie.
Surfspin: naar het keuzemenu Geschiedenis.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 21 juni 2005, het laatst gewijzigd op 2 september 2010.

© Surfspin 2005-2010