home > geschiedenis > tijd van Grieken en Romeinen
home > wereldoriëntatie > Europa > Italië > Rome

 

Oculus v.h. Pantheon (foto: Frode Nagel).

het Pantheon

 

Een van de indrukwekkendste gebouwen van Rome is het Pantheon. Het is gebouwd als Romeinse tempel, maar werd later een kerk. Het heeft een enorm koepeldak.


Het Pantheon is tussen 118 en 125 na Chr. gebouwd door keizer Hadrianus. Waarschijnlijk heeft hij het zelf ontworpen. Eigenlijk was het een heel ingrijpende verbouwing van een tempel uit de tijd van Augustus, de eerste keizer. Het Pantheon bestaat uit een rond hoofdgebouw, een rechthoekig voorportaal en een driehoekig fronton*. Heel bijzonder is het koepelvormige dak met zijn lichtgat. Als het regent, regent het dus ook in het Pantheon en een stadsduif kan er altijd naar binnen, ook al zijn de deuren dicht.


Het hoofdgebouw is 43 meter hoog, en ook de doorsnee van het koepeldak bedraagt, niet toevallig, 43 meter. De koepel is gemaakt van beton – dat gebruikten de Romeinen dus al. De ronde opening bovenin de koepel (het zogeheten ‘oog’, oculus in het Latijn) heeft een doorsnee van 9 meter. Het oog is een lichtgat: het verlicht de hele ruimte, want verder zijn er geen ramen. Op een zonnige dag is het licht er heel anders dan op een bewolkte dag. Vroeger was de koepel bekleed met brons. Dat moet een sprookjesachtig gezicht geweest zijn!


Pantheon betekent ‘alle goden’. De tempel was niet gewijd aan een bepaalde god, zoals een Marstempel of een Venustempel, maar aan het pantheon, aan alle goden. In de nissen van de tempel stonden ooit godenbeelden. In 608 werd het Pantheon een kerk. Het was de eerste Romeinse tempel die kerk werd. In tegenstelling tot veel andere Romeinse gebouwen is het nooit geplunderd. Daardoor is het een van de best bewaarde en indrukwekkendste gebouwen uit de oudheid. Ook de grote bronzen deuren zijn nog origineel; ze komen uit de tijd van Hadrianus.


Als je in Rome bent, vergeet dan niet ook even naar het Pantheon te gaan!

 
* Het fronton is het driehoekige stuk van de gevel. Het wordt ook geveldriehoek of timpaan genoemd. Op de gevel staat, als je de letters tussen haakjes erbij denkt: M(ARCUS) AGRIPPA L(UCII) F(ILIUS) CO(N)S(UL) TERTIUM FECIT (‘Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde keer consul, heeft (dit gebouw) gemaakt’). Marcus Agrippa was de schoonzoon van keizer Augustus.Surfspin: hier vind je info over keizer Hadrianus.
Surfspin: hier vind je info over keizer Augustus.
Surfspin: reken uit hoeveel regen er valt in het Pantheon.
Surfspin: naar het keuzemenu Geschiedenis.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 14 mei 2009.

© Surfspin 2009