home > natuur > vogels > zangvogels
kerndoelen po: 40


merel

Merel & zanglijster

twee lijsters onder de loep

De merel en de zanglijster zijn lijsters. Eind januari/begin februari kun je ze al horen zingen. Het zijn algemene soorten. De merel is zelfs de algemeenste broedvogel van Nederland!


Merel
De merel heet in het Engels blackbird, ‘zwartvogel’. Eigenlijk is dat een vrouwonvriendelijke naam, want alleen het mannetje is zwart. Vroeger was de merel een schuwe bosvogel. Maar in de 19e eeuw is hij langzamerhand ook in tuinen, parken en op begraafplaatsen gaan broeden, dichtbij de mens. Tegenwoordig broeden in Nederland wel één miljoen paar merels! En hij wordt almaar algemener, want er komen steeds meer huizen, dus ook tuinen, en de nieuwbouwwijken worden steeds groener.

De Beatles (‘de Kevers’) is de naam van een beroemde Engelse popgroep. De Beatles hebben een liedje gemaakt dat Blackbird heet, ‘Merel’. Het eindigt met de zang van de merel. De merel kan heel mooi zingen. Toen een radioprogramma een ‘vogelzangfestival’ organiseerde, waarbij de luisteraars konden stemmen op de vogel met de mooiste zang, werd de merel eerste. De nachtegaal werd tweede, de zanglijster derde.

Merels eten regenwormen en bessen. Als er sneeuw ligt en de grond bevroren is en je legt een rotte appel op een voederplank, dan zullen ze je erg dankbaar zijn.

zanglijster

Zanglijster
De zanglijster heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende zang. Hij zingt al heel vroeg in het jaar, als veel andere zangvogels nog in het warme zuiden zitten. En daarbij zingt hij ook als het mist, waait of regent. Het is zeker geen mooiweerfluiter! Volgens Jac. P. Thijsse (een onderwijzer en natuurkenner die een eeuw geleden heel bekend was) roept een zanglijster het liefst ‘Frederiek’ en ‘Pietje’. Probeer de link onderdaan de pagina maar; kun je horen of dat klopt!


Klassenvragen
Tot slot nog wat vragen voor in de klas:

- Loopt een merel als een spreeuw of hipt hij als een mus?
- Welke kleur heeft het vrouwtje van de merel?
- Welke kleur heeft de snavel van de mannetjesmerel: rood, zwart of geel?
- Zingen er zanglijsters en merels in de buurt van je school?
- Hoe zou je de zang van de merel omschrijven? Vind je het bijvoorbeeld vrolijk klinken?
- Zingen merels en zanglijsters verscholen vanuit de begroeiing of hebben ze opvallende zangposten, zoals een boomtop of een dak?
- Hoe zie je het verschil tussen een merel en een zanglijster?
- Kun jij het verschil horen tussen een merel en een zanglijster?SchoolTV: de merel; hij woont in een jeneverbes (filmpje van 5:51 minuten).
Op de website van Vogelbescherming Nederland kun je de merel horen en zien.
Op deze Engelse website kun je de blackbird (merel) horen en zien.
Op de website van Vogelbescherming Nederland kun je de zanglijster horen en zien.
Op deze Engelse website kun je de song thrush (zanglijster) horen en zien.
Op deze Engelse website kun je de nightingale (nachtegaal) horen en zien.
Surfspin: hier vind je info over de koolmees en de pimpelmees.
Surfspin: hier vind je info over de roodborst.
Surfspin: hier vind je info over de winterkoning.
Surfspin: naar het keuzemenu Natuur.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 3 februari 2010, gewijzigd op 29 maart 2010.

© Surfspin 2010