home > geschiedenis > tijd van regenten en vorsten
home > geschiedenis > Canon van Nederland > Christiaan Huygens
kerndoelen po: 52, 53
Huygens & Huygens
Terwijl in Delft Antoni van Leeuwenhoek door zijn microscoop keek, zat enkele kilometers verderop Christiaan Huygens door een telescoop te turen. Christiaan was de zoon van Constantijn Huygens. Dit stukje gaat over vader en zoon Huygens.
Constantijn Huygens (1596-1687) was de secretaris van de stadhouders Frederik Hendrik en Willem II. Behalve topambtenaar was hij dichter, schrijver en musicus. Hij speelde luit en componeerde muziek. Maar dat niet alleen: hij ontwierp een verharde weg van Den Haag naar Scheveningen. Het werd een kaarsrechte weg, dwars door de duinen. Als je er gebruik van wilde maken, dan moest je tol betalen. Natuurlijk maakte Constantijn er een gedicht over: Zeestraat.
Al in de gouden eeuw waren de steden druk en lawaaiig. De grachten konden erg stinken. Daarom lieten veel rijkaards een tweede huis bouwen op het platteland. Om dat huis werd dan een mooie tuin aangelegd (of zeg maar gerust een parkje!). Ook Constantijn Huygens liet een buitenplaats aanleggen, naar eigen ontwerp. Hij noemde zijn buiten Hofwijck. Het bestaat nog steeds.
|
Huygens trouwde met Susanna van Baerle (Sterre). Ze waren erg gelukkig samen en kregen vijf kinderen. Hun zoon Christiaan (1629-1695) is een wereldberoemd geleerde geworden. Hij hield zich bezig met natuurkunde, wiskunde en sterrenkunde. Hij was ook erg praktisch en hield van uitvinden. Toen de raadpensionaris Johan de Witt meeging met de vloot van Michiel de Ruyter, had Christiaan een speciaal bed voor hem gebouwd tegen zeeziekte! Samen met zijn broer, Constantijn Huygens junior, bouwde hij telescopen. De grootste waren wel 60 meter lang.
Waarom is Christiaan Huygens zo beroemd geworden? - Hij ontdekte Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus.- Hij ontdekte de ring van Saturnus (later zijn er nog veel meer ringen ontdekt). - Hij vond het slingeruurwerk uit, een heel precieze klok. - Hij ontwikkelde een theorie die het licht verklaart als een golfbeweging. - Hij beschreef de centrifugale (middelpuntvliedende) kracht. |
Titan, de grootste maan van Saturnus, is bijna de helft van de planeet Aarde. In 2005 landde er een ruimtescheepje, dat was genoemd naar Christiaan: de Huygenssonde. De sonde zond fotos en meetgegevens naar de aarde. Op Titan bleek het erg koud: gemiddeld zon 180 graden onder nul! De meren en rivieren bevatten er geen water, maar vloeibaar methaan. Op aarde is methaan (aardgas) gasvormig, maar bij zulke extreme temperaturen als op Titan is het vloeibaar! |
In 1666 verhuisde Christiaan naar Frankrijk. Hij werd de eerste directeur van de Franse academie van wetenschappen. Het was de tijd van Lodewijk de Veertiende (de zonnekoning). Na 15 jaar kwam Christiaan weer terug naar de Republiek. De rest van zijn leven woonde hij afwisselend in Den Haag en op Hofwijck. Tijdens zijn latere leven was hij vaak somber. Hij stierf in 1695, 66 jaar oud.
Het portret van Christiaan Huygens (geschilderd door Caspar Netscher) is overgenomen van de website van Museum Boerhaave. In dat Leidse museum kun je ook een originele Huygenstelescoop zien. Een kleintje, van 5 meter lang!
Klokhuis: Canon Christiaan Huygens (14 minuten).
Entoen.nu: info over Christiaan Huygens op de website van de Canon van Nederland.
Entoen.nu: canonclip groep 7 en 8 over Christiaan Huygens (filmpje van 3:25 min.).
Canon van Leidschendam-Voorburg: grote denkers aan de Vliet.
Hier vind je de website van Museum Boerhaave.
Hier vind je de website van Huygensmuseum Hofwijck.
Surfspin: hier vind je info over Simon Stevin, uitvinder van de zeilwagen en nog veel meer.
Surfspin: hier vind je info over Antoni van Leeuwenhoek, de ontdekker van de bacterie.
Surfspin: hier vind je info over radiotelescopen in Drenthe.
Surfspin: naar het keuzemenu Geschiedenis.
Naar het HOME van de Surfspin.
© Surfspin 2007-2012