home > geschiedenis > tijd van jagers en boeren
home > geschiedenis > Canon van Nederland > hunebedden (vroege landbouw)
home > wereldoriëntatie > Nederland > provincies > Drenthe
kerndoelen po: 52
Hunebedbouwers
prehistorische krachtpatsers
Hunebedden zijn de oudste monumenten van ons land. Er zijn er nog 54 over, en bijna allemaal liggen ze in Drenthe.
Trechterbekers
Het volk dat de hunebedden gebouwd heeft, noemen we de hunebedbouwers. Zij leefden ongeveer 5000 jaar geleden, in de steentijd. De hogere delen van Drenthe waren toen bedekt met uitgestrekte loofbossen, de lagere delen met moerassen. De cultuur van de hunebedbouwers heet de trechterbekercultuur, naar de trechtervormige potten die in de hunebedden gevonden zijn.
Vroeger zag je een heuveltje
Een hunebed bestaat uit twee rijen rechtopstaande draagstenen, waarop enorme dekstenen liggen. De hunebedbouwers hadden de gaten tussen die stenen dichtgestopt met leem en keitjes en het hunebed afgedekt met grond. Je zag dus geen kale hoop stenen, zoals nu, maar een heuvel. In Nederland is de heuvel allang weggegraven en zijn ook de keitjes weggehaald, maar in Duitsland vind je hunebedden die nog wel intact zijn.Indoor-begraafplaatsen
Hunebedden zou je overdekte begraafplaatsen kunnen noemen. In sommige zijn wel een paar honderd doden bijgezet! Je zult er geen skeletten meer aantreffen, want het bot is in de loop der eeuwen helemaal verteerd. Wel hebben de archeologen in de hunebedden potten, wapens, sieraden en stenen werktuigen gevonden.
Voorwerpen uit de hunebedden zijn te zien in het Drents Museum in Assen en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In Borger staat het Hunebedcentrum, vlakbij het grootste hunebed van Nederland. Tussen Schoonloo en Sleen vind je de Papeloze Kerk. Dat is geen kerk, maar een gedeeltelijk gerestaureerd hunebed. Hunebedbouwers waren boeren
Al gingen de hunebedbouwers nog vaak op jacht, zij waren in de eerste plaats boeren. Hun nederzettingen moeten uit een paar boerderijen hebben bestaan. In Nederland zijn hiervan geen sporen teruggevonden, maar weer wel in Duitsland. Het skelet van een hunebedbouwershuis bestond uit stevige boomstammen. Het dak was van riet en de wanden waren van gevlochten twijgen.Vroeger werd wel gedacht dat de hunebedden door reuzen waren gebouwd. Want, zo dacht men, mensen waren immers niet sterk genoeg om zulke kolossale granieten stenen op elkaar te stapelen. Mar het schijnt dat je niet eens zo heel veel mensen nodig hebt om een hunebed te kunnen bouwen. Probeer het maar eens! ;-)
TIP van meester THEO
Tv-aflevering van Het Klokhuis over hunebedden (14¾ minuut).
SchoolTV: wat zijn hunebedden? (filmpje van 2:09 minuten).
SchoolTV: de bouw van een hunebed (filmpje van 2:14 minuten).
Hier vind je de website van het Hunebedcentrum.
Zee-ezel: wat betekent hune- in het woord hunebed?
Surfspin: hier vind je info over de bandkeramiekers, de eerste boeren van ons land.
Surfspin: hier vind je info over het meisje van Yde, een veenlijk uit Drenthe.
Surfspin: naar het volgende onderwerp van de Canon van Nederland: de Romeinse limes.
Surfspin: naar het keuzemenu Geschiedenis.
Surfspin: naar het keuzemenu Drenthe.
Naar het HOME van de Surfspin.
Geplaatst op 21 juni 2005, het laatst gewijzigd op 19 mei 2014.
© Surfspin 2005-2014