home > geschiedenis > tijd van Grieken en Romeinen


Hadrianus (foto: Frode Nagel)

Hadrianus was de 14e keizer,
en de eerste keizer met een baard.

Hadrianus

de reiskeizer met de baard


Voortdurend hadden de Romeinse keizers gewerkt aan de uitbreiding van hun rijk. Ook keizer Trajanus had nog veel veroveringsoorlogen gevoerd. In 117 werd Trajanus opgevolgd door Hadrianus. Die deed iets heel opmerkelijks: hij besloot om het rijk niet verder uit te breiden, maar om de bestaande grenzen te versterken.


Reislustige keizer
Hadrianus wordt wel ‘de reiskeizer’ genoemd. Hij heeft 21 jaar geregeerd en de meeste tijd daarvan was hij op reis. In 121 ging hij naar Germanië, om het leger en de forten langs de Rijn te inspecteren. De keizer, zijn lijfwachten, bediendes, ambtenaren en raadgevers werden geëscorteerd door een heel legioen! Hadrianus is toen ook bij ons geweest.

Forum Hadriani
Waar nu Zuid-Holland ligt, woonden de Cananefaten. De Cananefaten waren een Germaanse stam die in het Romeinse Rijk woonde. Hun gebied werd bestuurd vanuit een stadje dat door de Romeinen was gesticht. Het lag waar nu Voorburg ligt, bij Den Haag. Mogelijk heeft de keizer ook het stadje met een bezoek vereerd. In ieder geval heeft hij het flink laten uitbreiden. Het stadje kreeg de naam Forum Hadriani, naar Hadrianus natuurlijk.


Muur van Hadrianus (foto: Frode Nagel)

stukje van de Muur van Hadrianus
foto: Frode Nagel

Muur van Hadrianus
Na zijn bezoek aan Germanië stak Hadrianus de zee over naar Britannia (Engeland). Dat hoorde ook bij het Romeinse Rijk. In het noorden, bij de grens van Engeland en Schotland, liet hij een 120 kilometer lange muur bouwen, van kust tot kust, om zijn rijk te beschermen tegen invallen van Keltische stammen uit Schotland. De Muur van Hadrianus bestaat nog steeds. Archeologen hebben er veel schrijfplankjes gevonden, waarop de berichten van de soldaten nog te lezen zijn!


Villa Hadriana (foto: Lous Leipheimer)

stukje van de Villa Hadriana
foto: Lous Leipheimer

Gek op Griekenland
Hadrianus’ lievelingsland was Griekenland. Hij bewonderde de cultuur van de oude Grieken en had een ‘Grieks filosofenbaardje’. Hadrianus was erg geïnteresseerd in architectuur. Behalve ‘reiskeizer’ zou je hem ook ‘bouwkeizer’ kunnen noemen, want overal waar hij kwam liet hij mooie gebouwen neerzetten. Niet ver van Rome, in de heuvels bij Tivoli, liet hij een enorm paleiscomplex neerzetten: de Villa Hadriana. Hadrianus bestudeerde er de Griekse filosofen, maakte gedichten en ontwierp zelf ook gebouwen, waaronder waarschijnlijk het beroemde Pantheon in Rome. Ook liet hij een mausoleum bouwen, waar hij na zijn dood is bijgezet. Dat is nu de Engelenburcht.


Aan het eind van zijn leven werd Hadrianus somber en ziekelijk. Hij verlangde terug naar zijn oude leventje, toen hij nog door zijn rijk toerde. Hij stierf in het jaar 138.

 

Surfspin: hier vind je info over Julius Caesar.
Surfspin: hier vind je info over keizer Augustus.
Surfspin: hier vind je info over keizer Trajanus.
Surfspin: hier vind je info over het Pantheon.
Surfspin: hier vind je info over Forum Hadriani.
Surfspin: naar het keuzemenu Geschiedenis.
Naar het HOME van de Surfspin.


Geplaatst op 14 mei 2009, het laatst gewijzigd op 30 april 2012.

© Surfspin 2009-2012